Wetsvoorstel Orgaandonatie en je registratie als donor

Er zijn veel vragen over het nieuwe wetsvoorstel over orgaandonatie dat de Tweede Kamer heeft aangenomen. De Eerste Kamer moet daar nog een besluit over nemen. Tot die tijd verandert er niets aan het huidige systeem.

4 meestgestelde vragen

Ik hoor over een nieuwe donorwet. Is die al ingegaan?

Nee. Die gaat pas in als de Eerste Kamer hiermee instemt. Pas als ook hier een meerderheid is, is het definitief. Daarna moet nog een ingangsdatum worden gekozen. Er is nu dus niets veranderd.

Blijft mijn registratie geldig?

Jazeker. Jouw keuze in het Donorregister blijft gewoon geldig, ongeacht het moment waarop je dit hebt aangegeven. Ook als je nog geen keuze hebt gemaakt, kun je dat gewoon doen via www.donorregister.nl. Het blijft dus van groot belang dat mensen zelf hun keuze vastleggen. Deze keuzes kun je in het donorregister vastleggen:

  • ja;
  • nee;
  • mijn familieleden beslissen;
  • een andere persoon beslist.

Ik wil donor worden, heeft het zin als ik me registreer?

Het heeft zeker zin om je te registreren. En een ja-registratie is de meest duidelijke keuze. De arts kan na je overlijden aan je familie of andere naasten laten weten dat jij positief staat tegenover orgaandonatie. En dat is fijn voor hen om te weten. 

Nog beter: praat over orgaandonatie en vertel je naasten hoe je je hebt geregistreerd in het donorregister.

Ik wil geen donor zijn, wat moet ik doen?

Als je geen organen of weefsels wilt doneren, geef je dit aan in het Donorregister met een 'Nee'. Daaraan verandert een eventueel nieuw systeem niets.